2 kwietnia 2015

Jak dobrze zaprojektować kuchnię?


Mówi się, że kuchnia stanowi serce każdego domu. Wielokrotnie spotykamy się w niej w ciągu dnia i w trakcie spotkań towarzyskich, bo większość prywatek i tak kończy się w kuchni. Często połączona jest z jadalnią i warto zrobić wszystko, by była ona przygotowana jak najlepiej. Polacy wybierają jeden z dwóch modeli kuchni: oddzielną lub w aneksie. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, trzeba samodzielnie je przeanalizować i podjąć decyzję najbardziej pasującą do oczekiwań i stylu życia.
– W kuchni potrzebujemy przede wszystkim miejsca do przygotowania posiłków. Powinniśmy stosować rozwiązania, które dadzą nam jak najwięcej blatów roboczych. – zwraca uwagę Anna Sadowska z urzadzamypodklucz.pl. – Bardzo pomocne są blaty z konglomeratu. Możemy w nich wykonać drobne nacięcia i uzyskać ociekacz do zlewu, który nadal stanowić będzie część stanowiska roboczego – dodaje Sadowska.



Ergonomia przy pracy
Gdy mowa o zlewie, to jego rozmiar też należy dopasować do potrzeb. Ze względu na popularność zmywarek, w większości mieszkań w zupełności wystarcza zlew jednokomorowy. Zlew warto ulokować tak, żeby nie był na „widoku”. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby zlewozmywak sąsiadował ze zmywarką. Z kolei w pobliżu płyty grzewczej i piekarnika przydaje się miejsce do odstawienia gorącego garnka czy patelni. Powinno ono być jak najbliżej tych urządzeń, a jednocześnie nie stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Istotnym elementem każdego pomieszczenia jest okno. Także w kuchni warto jak najlepiej wykorzystać światło dzienne. Jeśli pod oknem mamy blat, to dobrze jest zostawić na nim wolną przestrzeń roboczą. Niezłym pomysłem będzie też umiejscowienie tam zlewu, jednak wtedy nieoceniona będzie specjalna bateria, którą można złożyć by otworzyć okno.
Bardzo duże znaczenie ma sposób rozplanowania blatów w kuchni. Powinno się to zrobić tak, by ułatwić wykonywanie różnych prac. – Obok lodówki niezbędne jest miejsce do rozpakowywania zakupów, obok zlewu ociekacz do mycia potraw, ale najwięcej przestrzeni potrzebne jest do przygotowywania posiłków – zwraca uwagę Anna Sadowska. I wcale nie jest tak, że duża kuchnia rozwiązuje wszystkie problemy, bo jeśli będzie ona źle zaplanowana, to korzystanie z niej będzie trudne. Nawet na małej przestrzeni można zaaranżować funkcjonalną kuchnię.
Szafki inne niż kiedyś
Eksperci z urzadzamypodklucz.pl zauważają sporą zmianę jeśli chodzi o rozkład i zagospodarowanie miejsca w szafkach. Pojawia się też coraz więcej rozwiązań ułatwiających wykorzystanie trudno dostępnych przestrzeni – np. narożników w szafkach. Są to różnego rodzaju systemy wysuwne, które dają wygodny dostęp do ukrytej w głębi szafki przestrzeni. Uznaniem cieszą się też tzw. carga, czyli kosze wysuwane razem z frontem. Dzięki tego typu rozwiązaniom dużo łatwiej jest zaprojektować funkcjonalną kuchnię na mniejszej niż dotąd przestrzeni.
Bardzo duże znaczenie ma też elastyczność – kuchnia to miejsce, które żyje. Co jakiś czas pojawiają się w niej nowe sprzęty, których częściej lub rzadziej będziemy używać, trzeba je ustawić tak, by były odpowiednio dostępne zależnie od potrzeb. Nie ma co trzymać na blacie robota kuchennego jeśli używamy go raz w miesiącu, z kolei ekspres do kawy to urządzenie, które w wielu domach wykorzystywane jest nawet kilka razy dziennie.
Światło, które widać
Istotnym aspektem urządzenia kuchni jest zaplanowanie odpowiedniego oświetlenia. Częstym błędem jest umieszczanie ważnego źródła światła nad szafkami górnymi. Szafki zasłonią dostęp do blatu i w efekcie oświetlony jest czubek głowy osoby stojącej przy blacie, zamiast miejsca do pracy. Oświetlenie górne powinno być nieco odsunięte od szafek górnych, a do tego potrzebujemy równomiernego i mocnego oświetlenia pod samymi szafkami.
Jednym z trendów ostatnich lat jest kuchnia zabudowana „po sufit” z pełnymi (zakrytymi) frontami.
– W ten sposób unikamy półek i innych zakamarków, co przyśpiesza sprzątanie i wprowadza większy porządek w kuchni. Dodatkowe szafki na górze sprawiają zaś, że możemy schować rzadko używane sprzęty i zapasy – mówi Anna Sadowska z urzadzamypodklucz.pl.
Zmienia się także podejście do ulokowania piekarnika w kuchni. Kiedyś niemal zawsze był on lokowany pod płytą czy kuchenką gazową, co wynikało z przyzwyczajenia wyrobionego w czasach, gdy było to jedno wielofunkcyjne urządzenie. Dziś coraz częściej piekarnik umieszcza się na odpowiedniej wysokość w słupkach – to znacznie ułatwia pracę, bo nie trzeba się co chwilę pochylać.
Marcin Krasoń, Home Broker, marcin.krason@homebroker.pl
Anna Sadowska, urzadzamypodklucz.pl, Anna@urzadzamypodklucz.pl

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz